3 ANYS

LA CLASSE DELS POPS
HEM ESCOLTAT MOLT I DESCOBERT UN MÓN MARÍ MOLT INTERESSANT I PROPER AL NOSTRE ENTORN







5 de Juny de 2014

EXCURSIÓ AMB L'STARFISH

Avui ha estat un dia molt especial!

Després de tantes vegades anul·lant l'excursió per mal temps, finalment avui hem pogut anar amb l'Starfish!!



Hem partit de Portocolom a les 09:00 del matí, amb unes bones cares d'il·lusió i alegria!


Dins el vaixell ens ho hem passat d'allò més bé! Ha fet molt bona mar i molt bon dia i, per sort, no ens hem marejat!! Hem vist coves, roques, platges i fins i tot hem pogut baixar a veure els peixos, l'arena i les algues a través dels vidres! Els infants estaven molt emocionats!!



Després d'una estona, per fi hem arribat al nostre destí: Cala Gran!

La mar esteia molt plana, i l'aigua, amb aquell color turquesa i tan transparent, ens cridava per banyar-nos!!


Hem berenat, hem jugat amb l'arena, hem fet castells i, el millor de tot, ens hem banyat els peus!! L'aigua era ben fresca, però amb la calor que feia ha estat d'agraïr!




En definitiva, ens ho hem passat d'allò més bé i, des de l'escola, vos volem donar les gràcies a tots per confiar amb nosaltres!


Aquí vos deixam un vídeo de quan anàvem amb el vaixell! Esperem que vos agradi i que ho pogueu compartir amb els vostres fills!




2 de Juny de 2014

LES SESSIONS DE MÚSICA


L'infant estima i gaudeix la música d'una manera natural, quasi intuïtivamnet. Pensau amb la seva reacció davant un estímul musical, la seva mirada, els gests, riu, es mou, està content...és feliç. A l'escola volem que aquesta estimació natural vagi creixent a l'hora que ampliam el nostre bagatge cultural i desenvolupam moltes capacitats i habilitats.

Vivim envoltats de música, moltes vegades imposada, que no podem deixar de sentir. A l'escola aprenem primer a fer silenci per després poder escoltar, diferenciar, experimentar, expressar i gaudir amb els sons.

Les activitats que feim a música són molt diverses. Cantam cançons, ballam, tocam instruments, acompanyam música, n'escoltam, en llegim, n'escrivim, en pensam i ens expressam i sentim amb ella.
Tenim una sessió setmanal de música que intentam aprofitar-la al màxim perquè els alumnes en acabar primària tenguin un gran ventall d'experiències musicals que els hauran ajudat a créixer com a persones.

Amb 55 minuts que dura la sessió treballam gran quantitat d'aspectes sensorials, intel·lectuals, emocionals, socials, expressius, afectius i estètics.

Aquí teniu alguns exemples d'activitas que feim a classe. Si ho mirau amb els vostres fills segur que vos saben explicar què feim a cada música.
Provau de ballar, cantar, relaxar-vos amb ells. Els agrada molt !

Feim de músics amb boomwakers! Escoltam la música i tocam !


Descobrim qualitats del so. 
En el següent vídeo podeu veure llarg i curt, després feim música amb marques i cascabells.


Escoltam diferents estils de música. En el següent vídeo podeu veure com hem treballat L'Elefant Petit de Henry Mancini. La música ens descriu el passeig de l'elefant fins que arriba a casa.


Mirau aquests elefantets!







També ballam i ens ho passam molt bé. La Banda Municipal és una dansa de Cucorba que té dues parts: la primera ballam amb parelles i la segona tocam instruments com a una banda de música. Ja sabem tocar el clarinet, el trombó, la trompeta i els plateres. Mirau com ho feim de bé!




Amb la cançó roda moliner feim relaxació. Sempre ho feim dues vegades perquè així tots podem donar i rebre el massatge. És molt fàcil!




Una altra audició que hem treballat és l'Aquarium , d'El Carnaval dels Animals de Camile Saint-Saëns. Els peixos neden i fan bimbolles.




I ara una petita història que ja coneixem: 

Hi havia una vegada un moix molt polissó sempre molesta a uns pollets que juguen tranquils. Quan sa mare dels pollets s'anadona del que passa, va a explicar al moix que si vol que els pollets juguin amb ell no les ha de molestar.
Aquesta és la història que contam als nins i nines perquè entenguin que la música també ens pot contar moltes històries.
Treballam el conte amb una versió electrònica que va fer Isao Tomita de
“ Ball dels pollets en les seves closques” de la Suite Quadres per una exposició


.

29 de Maig de 2014


EL CONTE DE LA TORTUGUETA SÀVIA
Resolució de conflictes i autocontrol

Estimades famílies!

Avui volem dedicar aquesta entrada a una de les activitats que hem duit a terme al llarg de les sessions de Filosofia 3/18.

Es tracta d'un conte el contingut del qual pretén donar estratègies als infants per aprendre a resoldre els petits conflictes que tenen entre ells, cada vegada de forma més autònoma i, sobretot, dialogant.
L'objectiu és que els infants aprenguin a pensar abans d'actuar, així com també aconseguir que envers de resoldre un problema fent-se mal, ho facin parlant, dialogant i arribant a acords comuns.

El conte de la tortugueta sàvia tracta d'una tortuga petita que té un problema: els seus amics de l'escola no volen jugar amb ella, perquè aquesta sempre els pren les joguines o els pega. Un dia, la tortugueta es troba amb una tortuga mooolt gran; la tortuga sàvia. Aquesta li dóna una sèrie de consells per tal de refer la seva amistat amb els seus companys, així com també aprendre a resoldre els conflictes sense pegar i a posar-se tranquil·la i pensar abans d'actuar.

Al següent enllaç trobareu el conte complet, per si a casa el voleu contar amb els vostres fills: http://petitmonblogger.blogspot.com.es/2013/06/educacio-emocional.html

Les mestres vam fer unes titelles per contar el conte amb els infants. Aquests són els personatjes principals:

Els amics de la tortugueta


La tortuga sàvia i la tortugueta




I aquests són els dibuixos que il·lustren els consells que la tortuga sàvia li va donar a la tortugueta:

1. Quan tenc un problema, el primer de tot que he de fer és "STOP": m'aturo!


2. Després hem fic dins la closca, respiro fons i hem tranquil·litzo


3. Finalment, penso com hem sent, quin problema tenc i com ho puc solucionar



Un cop contat el conte vam introduïr aquestes titelles dins una capsa i la vam posar al racó de la biblioteca, per tal que els infants hi puguin jugar, contant el conte entre ells i recordant els passos a seguir quan tenim un problema.

També hem dedicat diversos moments del dia, especialment després del pati, a fer conversa en gran grup. El que preteníem era parlar de com els havia anat el temps del pati: si s'ho havien passat bé, si havien tengut qualque problema, com ho havien solucionat,... D'aquesta manera podem parlar entre tots de com podem solucionar els conflictes, anar donant-nos idees entre tots i, poc a poc, fer-ho millor.

També hem muntat una espècie de racó amb imatges més reals que ens recorden com ho hem de fer si tenim un problema. Així ells poden anar a mirar les imatges de forma autònoma i resoldre els conflictes entre ells, ajudant-se de les imatges per recordar com ho han de fer.


Val a dir que amb contar un conte, posar un parell d'imatges, i fer un parell de titlles no n'hi ha prou. Els infants segueixen necessitant la nostra mediació, però com més va més autònoms són i, el més important, estan aprenent a compartir les joguines, a jugar junts i a trobar solucions parlant.

De moment, la llavor ja està sembrada; ara només falta esperar que acabi de créixer i que comenci a donar els seus fruits! Des de l'escola no ens aturem de regar aquestes llavors, perquè ens emociona molt veure com es van fent grans! Per això volem compartir amb vosaltres tot el que es cou a la vida de l'escola, perquè si no fos per vosaltres, pares i mares, l'escola no estaria tan plena de vida com està!

Gràcies a tots i a totes!


26 de Maig de 2014


CONCERT A L'ESCOLA


Benvolgudes famílies!

El passat Divendres dia 23 de Maig el pare de na Guida, una de les alumnes de l'aula de 3 anys A, i una companya seva, varen venir a l'escola per fer un concert! Ens varen ensenyar moltes coses sobre els instruments que varen tocar.

Vam conèixer el Clarinet, l'Oboè i la Tarota. Vam aprendre que tots ells són instruments de vent- fusta i que per sonar bé es necessita una peça petita de canya. També vam aprendre que tot i que entre ells són molt semblants, no sonen igual!




També vam poder conèixer i escoltar els instruments tradicionals com la Xeremia, el Tamborino i el Flabiol, i fins i tot n'Apol·lònia, la mestra de música de la nostra escola, es va unir a ells i varen tocar la cançó del Gegant del Macolí i na Maria Enganxa. Si anau a l'apartat de 4 anys d'aquest mateix bloc hi ha un vídeo!







Tots nosaltres ens ho vam passar d'allò més bé! Vam cantar i aplaudir amb molta força, i la música ens va unir a tots en un moment de rialles, alegria i de novetats molt ben vingudes!



Des d'aquí volem donar el nostre més sincer agraïment al pare de na Guida i a la seva companya, per compartir amb nosaltres el seu gust per la música i per fer-nos passar tan bon moment.
Gràcies!



16 de Maig de 2014


EXPERIMENTS

Benvolgudes famílies!

Ahir vàrem fer un experiment! Vàrem mesclar aigua i oli dins un pot de vidre i el vàrem remenar ben remenat. Després el vàrem ficar dins una capsa i, entre tots, vàrem anar dient què creiem que passaria.
Alguns nins varen dir que sortiria llimonada! Altres, suc de pinya, i altres, suc de taronja.

Avui hem tret el pot de vidre de dins la capsa i... sorpresa! Ni llimonada, ni suc de pinya, ni suc de taronja! El que ha passat ha estat això:







L'oli ha quedat a dalt i l'aigua a baix!!

Mirau quines cares de sorpresa!


En definitiva, vos animam a provar-ho a casa vostra. Fer experiments és molt divertit. Nosaltres, cada vegada que en feim un, quedam sorpresos pels resultats i, sobretot, aprenem moltes coses!
Gràcies i bon cap de setmana a tots!



14 de Maig de 2014

JOC PER RACONS

Estimades famílies!

Avui volem compartir amb vosaltres el moment del joc per racons. Aquest també és un moment de molt de goig pels infants ja que, com bé deveu saber, tot el que dugui la paraula "jugar" és ben rebut!

Com ja sabeu, les nostres aules estan organitzades per racons, i cada un d'aquests té unes normes específiques. Per exemple, al racó de la biblioteca s'ha d'estar en silenci o xerrar fluix, perquè a la biblioteca la gent hi va a consultar llibres i a llegir, i per això necessitam estar concentrats i tranquils. Al racó de la plastilina només hi ha quatre cadires i, per tant, només hi poden jugar de quatre en quatre. A l'estora han de jugar sense que les joguines surtin de la línia vermella, que és el límit que marca la zona de joc, etc.

Després, tots els racons tenen la norma general de que totes les joguines i objectes que hi ha són de tots i, per tant, no s'han de fer malbé. Els hem de cuidar, no els podem rompre  i els hem de compartir.

Com podeu veure les normes són aplicades per tal que els infants vagin desenvolupant una sèrie d'habilitats i competències que considerem bàsiques per aprendre a ser, a fer, a estar i a conviure.

Quan és l'hora de recollir, aprenen actituds com l'organització, la responsabilitat i l'ordre; si a un racó determinat només hi poden jugar quatre, aprenen a esperar el seu torn i a respectar el dels altres; aprenen també a tractar les coses amb esment, a fer-se responsables de les seves accions, a compartir, a jugar junts, a resoldre conflictes quan aquests sorgeixen, a prendre decisions,....

El joc per racons és, a més, un moment de joc lliure. Poden jugar al que volen, amb el que volen, amb qui volen, canviar de joc i de racó tantes vegades com vulguin, i fins i tot poden decidir observar als altres si no tenen ganes de jugar.

Per a nosaltres és una manera de conèixer cada infant amb les seves particularitats, ja que el moment de joc lliure és quan es mostren realment tal com són. És un moment en què observar-los és la millor manera de conèixer-los, de veure com es relacionen, quins són els seus interessos, les seves necessitats.

És meravellós veure la cara de concentració d'un infant que està provant de fer un puzzle que no li surt; de com ho prova i ho torna a provar i de com ho arriba a aconseguir, o de com cerca la teva mirada per demanar-te ajuda. És un moment màgic veure com un infant fa una torre amb peces de fusta i després diu, amb veu ben alta, "som més alt que sa torre!". O de com juguen a la casa i exerceixen el rol de bebè que plora, de pare o mare que el cuida i li dóna el biberó. O de com fa un pastís de xocolata amb plastilina i canten la cançó de l'aniversari.

En definitiva, són moments màgics que volem compartir amb vosaltres, perquè pogueu veure com s'estan de concentrats i feliços en aquest moment de joc per racons. Però alerta, no tot són rialles! Conflictes també en tenim! Però també es màgic veure com, poc a poc, aprenen a parlar envers de fer-se mal, a compartir envers de prendre's les joguines, o a demanar perdó i reconciliar-se.

Per acabar, dir que ara hem transformat el racó de la caseta amb el racó de l'hospital, ja que creiem important anar canviant els tipus de racons i de materials de tant en tant, ja que això fa que els tipus de jocs que desenvolupen siguin diferents, i si els jocs són diferents, esteim potenciant el desenvolupament de noves actituds, de noves maneres de fer, de ser, d'estar, de relacionar-se i, sobretot, esteim generant nous reptes que els faran créixer física, mental, relacional i emocionalment.

Esperem que el recull d'imatges que hem seleccionat vos agradin.






8 de Maig de 2014

LES SESSIONS DE PSICOMOTRICITAT

Una hora a la setmana els nins i nines van a Psicomotricitat, un moment molt esperat per ells. 
Aquest no és només un moment dedicat a "fer esport". És molt més que això. Les mestres intentam que aquesta sigui una activitat on els infants puguin fer allò que els ve de gust en un espai segur i degudament estructurat, i sempre, sota les nostres mirades i la nostra presència, intentant acompanyar i animar.

Intentem que hi hagi materials, circuits, espais, que convidin als infants a provar coses noves, o a provar un pic i un altra allò que els produeix plaer. La sala de Psicomotricitat es converteix en un lloc on els infants aprenen a saltar, a conquistar altures, a practicar l'equilibri. Un espai on poden córrer o caminar; botar o arrastrar-se per terra; amagar-se i trobar-se; encalçar-se, cridar o fins i tot dormir. És un moment de completa llibertat per a l'expressió a través del seu propi cos, precisament perquè l'objectiu principal d'aquesta activitat és que trobin oportunitats per experimentar lliurement, en un ambient segur, per prendre consciència del seu propi cos, de les pròpies possibilitats, d'aquelles coses que els fan una mica de por però que poc a poc, provant i provant, arriben a conquistar.

També hi troben teles i objectes per disfraçar-se, i és meravellós veure com una simple tela posada com si fos un capa fa que un infant es converteixi, de sobte, en superheroi. De sobte deixen de tenir por, perquè un superheroi pot enfilar-se per les parets, botar molt alt o fins i tot volar. Armats de confiança en sí mateixos, comencen a desenvolupar la seva creativitat i, el millor de tot, a provar coses noves.

La sessió comença amb un encalentiment per preparar el cos, els músculs i fins i tot el cap. Després d'encalentir, i després de donar la consigna, tots corren a tomar la torre de coixins; un moment de gran plaer, perquè significa que la sessió ha començat: tots a córrer i a jugar!

Des de l'escola volem compartir amb vosaltres algunes imatges d'aquestes conquestes, de les grans idees que se'ls ocorren, dels jocs que desenvolupen i de les relacions que enllesteixen. Volem compartir amb vosaltres el moment de Psicomotricitat, un moment carregat d'expressivitat, de moviment, de joc i de gran creativitat.





1 de Maig, 2014

ELS CASTELLS

Com sabeu, el projecte d'aquest any a la nostra escola, està dedicat als castells i per això, cada una de les aules té un Castell que la representa. A les aules de tres anys tenim el Castell de Capdepera i El castell de Santueri.

Al llarg del curs hem estudiat les següents qüestions de cadascun:

  • On està situat
  • Les parts del Castell
  • Per a què es feia servir
  • Qui hi vivia

Per resoldre totes aquestes qüestions, hem anat fent una recerca de fotografies i hem confeccionat uns murals, què tenim penjat a cada una de les classes.


Durant el segon trimestre, vam anar d'excursió al Castell de Bellver, on vam tenir la oportunitat de veure en primera persona tot allò estudiat anteriorment.





Per ambientar-nos en l'època dels castells, dels cavallers i de les dames, vam fer uns escuts i unes espases amb materials de rebuig, aprofitant així per reutilitzar cartrons i fustes. A les classes vam decorar els escuts i les espases amb pintura i gomets, al gust de cadascú i van sortir uns escuts i unes espases ben divertits.

Quan vam tenir els escuts i les espases apunt, vam sortir al pati a fer de cavallers. Vam fer una lluita, vam caminar com els cavallers i vam dormir com els cavallers. Si clicau al següent enllaç, veureu que bé que ens ho vam passar i quins cavallers que estam fets!

ELS CASTELLS